Historik

Svenska Klubben i Paris grundades år 1891 och är därmed den äldsta utlandssvenska klubben i världen.

Alfred Nobel var en av de första medlemmarna i dåtidens klubb som fram till 1936 var reserverad för herrar. En annan känd medlem var Raoul Nordling.

SvenskaKlubbenPå dagens klubb, som ligger intill Place de la Concorde i hjärtat av Paris, träffas medlemmar, deras gäster och även tillfälliga besökare under sällskapliga former för att stärka gemenskapen, bevara de svenska traditionerna och främja de svensk-franska förbindelserna.

Medlemmar och gästande företagare kan, för större eller mindre sällskap, disponera tre salonger med klassisk eller modern svensk inredning och med en intagande utsikt över Tuileriesträdgården.

På klubben möter man svensk kultur, när den är som bäst. Bland de över 200 konstverken finns alster av svenska Pariskonstnärer från Nils Forsberg via Isaac Grünewald, Nils Dardel och Lennart Jirlow fram till de unga modernister, som just nu verkar i Paris.

Svenska Klubben med sin restaurang är med andra ord rätt miljö för företagare med nordisk anknytning att anordna sammankomster såsom produktpresentationer, konferenser, luncher, middagar eller cocktails. Komplett konferensmaterial* finns tillgängligt. Personalen talar svenska, franska, engelska och arabiska.

Vartannat år ger Svenska Klubben ut en matrikel med adressförteckning över privatpersoner och företag. Den innehåller också annonser, information om svenska och skandinaviska institutioner i Frankrike, medlemsförmåner samt adresser till våra kontaktklubbar över hela världen.

Klubben har en omfattande programverksamhet med intressanta föredragshållare från kultur- och affärsliv, kända artister och författare samt traditionella fester såsom nationaldagsfirande, kräftkalas, Lucia- och julfirande. I december dukas ett svenskt julbord upp till lunch varje dag.

*Videoprojektor, overheadprojektor, filmduk, bredband och WiFi, TV/video, högtalaranläggning, skrivtavla, blädderblock, och Kodak-Carrousel för diabilder.